
03 mei 2022 / Verzekeringen - Brandverzekering
Rookmelders verplicht per 1 juli 2022
Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke woning. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar nu moet ook in bestaande woningen op elke verdieping een rookmelder komen te hangen. Een goede zaak, vindt Joop Hensen van Hensen Veiligheid & Advies. “Maar je doet het voor je eigen veiligheid, niet omdat het de wetgeving is.”
Het doel van deze wetswijziging is het verminderen van het aantal doden bij woningbranden. “Veel mensen denken dat er bij een woningbrand slachtoffers vallen door de vlammen, maar de belangrijkste doodsoorzaak is het inademen van warme of hete rook”, vertelt Hensen. “Vuur is eerlijk; rook is gemeen. Vuur produceert warmte en maakt geluid, terwijl rook stilletjes naar je toe sluipt. Als je slaapt, dan is je neus uitgeschakeld en ruik je niets. Daarom kan een rookmelder levens redden. Die detecteert de rook wel en zal je alarmeren. Geluid van 85 decibel hoor je echt wel, ook in je slaap.”
Kortste vluchtweg
De minimaal aanbevolen beveiliging is één rookmelder per verdieping. “Maar het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg van je slaapkamer naar buiten, de kortste vluchtweg.”
Brandveiligheid is het expertisegebied van Hensen. Uiteraard geeft hij ook advies over rookmelders. “Rookmelders kun je overal kopen, het aanbod is gigantisch, maar de kwaliteit loopt ontzettend uiteen”, zegt Hensen. “Koop in elk geval een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. Dan ben je zeker dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen.”
Plaatsing
Niet alleen is van belang welke rookmelder je koopt, maar ook waar je die melder vervolgens ophangt. “Bij een vlak plafond plaats je de rookmelder op minstens 30 centimeter van muren en lichtbronnen. In een doorsnee huis van drie verdiepingen moet je in de hal of op de overloop de rookmelder zo dicht mogelijk bij het trapgat hangen. Dat trapgat werkt namelijk als een trekgat, waardoor de rook omhooggaat. Als de rookmelder te ver van het trapgat af hangt, dan komt daar geen rook en zal het alarm niet afgaan.”
Op zolder is het belangrijk om een rookmelder 90 centimeter onder het hoogste punt en op minimaal 1,5 meter afstand van verlichting of andere elektrische apparaten te hangen. “Door luchtstroming komt de rook namelijk niet in de nok van het dak, dus hang een rookmelder daar ook nooit.”
In een keuken, garage of kelder is het beter om te kiezen voor een hittemelder. “In deze ruimtes kan damp, vocht of rookontwikkeling voor valse meldingen zorgen. Een hittemelder slaat alarm als er in korte tijd een flinke stijging van de temperatuur plaatsvindt.”
Tekort
De komende tijd moeten er miljoenen rookmelders worden geplaatst. “Ik voorspel een groot tekort aan rookmelders, want de vervangingsmarkt blijft ook bestaan. De technische levensduur van een rookmelder bedraagt ongeveer tien jaar; daarna is de betrouwbaarheid niet meer voldoende. De meest voorkomende melder is de optische melder, die rook detecteert met een lichtbundeltje. Als de rook het lichtbundeltje verduisterd, geeft de melder een alarm af. Maar die sensor ziet geen verschil tussen rook en een laagje stof. Ophopend stof kan dus zorgen voor een vals alarm, maar ook voor het te laat detecteren van rook.”
Hensen adviseert om te kiezen voor een rookmelder met een inwendige batterij die ook tien jaar meegaat. “Dan hoef je tijdens de hele levensduur van de melder geen batterijen te wisselen. Er zijn wel melders verkrijgbaar met losse batterijen en die kun je weliswaar eindeloos verwisselen, maar tien jaar is de melder echt verzadigd met vuil en stof en daardoor onbetrouwbaar.”
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >