Robbe
Inloggen
Nieuws    >    Zorgverzekering 2021: "Keuzevrijheid van zorgverlener is het belangrijkst"
Zorgverzekering 2021: "Keuzevrijheid van zorgverlener is het belangrijkst"

14 december 2020 /

Zorgverzekering 2021: "Keuzevrijheid van zorgverlener is het belangrijkst"

Deze maand is het nog mogelijk om te kiezen voor een andere zorgverzekering. Martine Bogaerts, onze specialist zorg en inkomen, vertelt waar je op moet letten. “Het meest belangrijk is de keuzevrijheid van zorgverlener.”

 

Tot wanneer is het mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar?

“Overstappen van zorgverzekeraar kan één keer per jaar. Opzeggen van de huidige verzekering moet uiterlijk op 31 december 2020 gebeuren. De nieuwe zorgverzekering moet voor

1 februari 2021 worden afgesloten.”

 

Tot wanneer is het mogelijk je eigen risico te verhogen?

“Het is de hele maand januari nog mogelijk om aanpassingen door te voeren. Bij het verhogen of verlagen van het eigen risico mag de verzekeraar geen gezondheidsvragen stellen; ook niet als je teruggaat naar het wettelijke verplichte eigen risico van € 385. Verhogen van het eigen risico kan met € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500. Verzekeraars geven bij een vrijwillig eigen risico altijd een korting op de premie, maar eigenlijk levert dat bij een eigen risico van € 885, dus bij een verhoging met € 500, pas een fatsoenlijke premiekorting op. Ik raad alleen aan je eigen risico te verhogen als je het de afgelopen jaren nooit hebt opgemaakt en als je geen ziektekosten verwacht het komende jaar. Dus niet je eigen risico verhogen als je van plan bent nu eindelijk eens een arts te laten kijken naar die schouderklachten die je al jaren hebt.”

 

Wat is het meest belangrijk om op te letten bij de keuze voor een nieuwe zorgverzekering?

“Kies voor een restitutiepolis. Het meest belangrijk is de keuzevrijheid van zorgverlener. Op het moment dat je echt iets mankeert, wil je geholpen worden door een zorgverlener van jouw keuze en niet eerst uit moeten zoeken naar welk ziekenhuis of naar welke fysiotherapeut je mag om een volledige vergoeding te krijgen. Bij een zogeheten naturapolis vergoedt de verzekeraar namelijk alleen nota’s van gecontracteerde partijen volledig. Dit is vaak het geval bij budgetverzekeringen op internet. Dat lijkt heel goedkoop, maar als je kiest voor een zorgverlener waar die verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, komt er een bedrag voor je eigen rekening. Dit kan soms oplopen tot wel 40%.”

 

Welke verzekeraar biedt een goede restitutiepolis aan?

“ONVZ biedt een zorgverzekering met een optimale keuzevrijheid. Voor de onderdelen ggz en wijkverpleging hanteert ONVZ per 1 januari 2021 wel een maximale vergoeding voor zorgverleners waar zij geen contract mee hebben. Hier is voor gekozen, omdat ONVZ heeft gezien dat een kleine groep zorgondernemers onnodig veel gebruik maakt van de uitgebreide dekking van ONVZ. Voor alle overige zorgverleners geldt de optimale keuzevrijheid en hoef je je geen zorgen te maken over contracten.”

 

Wat moet je doen om over te stappen?

“Maak een kopie van het polisblad voor 2021 en mail dat naar mij (m.bogaerts@robbe.nl). Wij maken dan een offerte op maat. Als je akkoord gaat met de offerte, kan er een aanvraagformulier worden ingevuld en regelt Robbe de rest!”

 

 

De voordelen van ONVZ

  • optimale keuzevrijheid
  • de aanvullende verzekeringen bieden de ruimste dekking van Nederland
  • snelle uitbetaling van declaraties
  • persoonlijke hulp en advies van zorgconsulenten als je zorg nodig hebt
  • service van tussenpersoon Robbe Financiële Raadgevers bij discussies over vergoedingen, vragen over behandelplannen en advies over dekking

 

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >

Deel dit artikel