Robbe
Inloggen
Nieuws    >    Veel samenwonende stellen lopen financiële risico’s
Veel samenwonende stellen lopen financiële risico’s

09 april 2018 / Pensioenen

Veel samenwonende stellen lopen financiële risico’s

Veel stellen die samenwonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maken geen afspraken over hun financiën. Dat blijkt uit onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken. Een online tool moet samenwonenden bewuster maken van de financiële risico’s die ze lopen.

 

"Tijdens het samenwonen maken stellen veel keuzes die invloed hebben op hun (gezamenlijke) financiële situatie. Toch maken ze hier geen afspraken over. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op financiële problemen", stelt Wijzer in geldzaken.

 

Eerlijke verdeling

Het platform heeft 1.762 personen van 18 jaar of ouder ondervraagd die ongehuwd of zonder geregistreerd partnerschap samenwonen. Ruim de helft van hen heeft ook geen samenlevingscontract afgesloten.

Van zeven financiële risico’s die samenwonenden kunnen lopen, moesten de respondenten aangeven of ze ermee bekend zijn en of ze maatregelen hebben genomen.

 

"De mate waarin mensen zijn voorbereid verschilt sterk per financieel risico", schrijft Wijzer in geldzaken. Zo heeft een derde (30%) van de samenwonenden geen maatregelen genomen om te zorgen voor een eerlijke verdeling van het koophuis bij een scheiding, terwijl bijna alle samenwonenden met kinderen (97%) maatregelen hebben genomen om te zorgen dat beide ouders het gezag over de kinderen hebben.

 

Partnerpensioen

De meeste samenwonenden blijken op de hoogte te zijn van de zeven financiële risico’s. Het minst bekend is het risico dat de samenwonende geen recht heeft op (een deel van) het pensioen van de partner bij diens overlijden.

 

Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de partner automatisch aangemeld bij de pensioenuitvoerder; bij samenwoners gaat dat niet vanzelf. Zij moeten elkaar actief als partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder. Vaak stelt die als voorwaarde dat de samenwoners een notariële samenlevingsovereenkomst moeten hebben.

 

Online tool

Om verantwoord financieel gedrag bij samenwonenden te bevorderen en mogelijke financiële risico’s die zij lopen, onder de aandacht te brengen, heeft het platform Wijzer in geldzaken een online tool gelanceerd: Samenwonen goed geregeld.

 

Na het beantwoorden van een aantal vragen geeft de tool een duidelijk en persoonlijk overzicht van welke risico’s iemand loopt met de huidige samenlevingsvorm en wat hij of zij kan doen om deze risico’s te beperken.

 

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >

Deel dit artikel