Robbe
Inloggen
Nieuws    >    Registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen per 1 januari 2022
Registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen per 1 januari 2022

26 oktober 2021 / Verzekeringen

Registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen per 1 januari 2022

Over twee maanden moeten (land)bouwvoertuigen een kentekenbewijs hebben, anders mogen ze vanaf 1 januari 2022 de weg niet meer op. Het registreren van (land)bouwvoertuigen bij de RDW kan tot die tijd nog zonder keuring.

 

Sinds dit jaar geldt er een registratieplicht bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor alle bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Ook motorrijtuigen met een beperkte snelheid, zogeheten MMBS’en, vallen onder deze registratieplicht.

 

Voor voertuigen die harder kunnen rijden dan 25 km per uur, geldt er tevens een kentekenplicht: de eigenaar is verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren; zonder kentekenbewijs mag het voertuig niet meer de openbare weg op. Komt het dat toch, dan riskeert de bestuurder een boete.

 

Overgangsregeling

 

Voor de registratie bij de RDW geldt tot 1 januari 2022 een overgangsregeling. “Als een voertuig na deze datum voor de eerste keer wordt geregistreerd, dan dient een keuringstation van de RDW het voertuig eerst beoordelen. Het advies luidt dan ook om de registratie tijdig te verzorgen”, zegt Petran Verduijn, assurantieadviseur bedrijven bij Robbe Financiële Raadgevers. “Iedereen die beschikt over een landbouwvoertuig, kan het beste de site van de RDW te raadplegen.” Daarop is te zien of een voertuig registratieplichtig is. Als dat het geval is, kan het object direct worden geregistreerd.

 

Verzekeraar

 

Verduijn heeft nog een aanvullend advies: “Vergeet ook niet het kenteken en de meldcode van het landbouwvoertuig of het werkmaterieel door te geven aan de verzekeraar, zodat die het kenteken kan opnemen in het Centrale Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (CRWAM).”

 

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >

Deel dit artikel