Robbe
Inloggen
Nieuws    >    Recordaantal starters in 2017
Recordaantal starters in 2017

27 november 2017 / Administratie

Recordaantal starters in 2017

Dit jaar beginnen zo’n 135.000 ondernemers een nieuw bedrijf, zo verwacht het Economisch Bureau van ING. Dit is het hoogste aantal ooit. Startende ondernemers kunnen bij Robbe tijdens een speciaal startersgesprek vrijblijvende tips krijgen voor het opzetten van hun administratie.

De economen van ING verklaren het recordaantal door een combinatie van sterke economische groei en aanhoudende flexibilisering van de arbeidsmarkt.

 

Zzp'ers

 

In de eerste helft van het jaar zijn 101.600 mensen een bedrijf gestart, bijna 2% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het overgrote deel van de starters, ongeveer 80%, bestaat uit zzp’ers.

[Aantal starters op jaarbasis]

 

Flexwerk

 

Het aantal starters is vooral gegroeid in sectoren waarin het flexwerk de afgelopen jaren is toegenomen, zoals de bouw, de zorg, het transport en het onderwijs.

De bouw laat met 16% meer starters de grootste stijging zien. De sterke groei van de woningmarkt en de daaruit voortkomende vraag naar verbouwingen trekt veel nieuwe zelfstandige klussers aan, aldus het ING Economisch Bureau.

Ook in de zorg is het aantal starters sterk toegenomen. Veel voormalig thuiszorgmedewerkers zijn – al dan niet vrijwillig – als zelfstandig ondernemer aan de slag gegaan.

 

Administratie

 

Bij het starten van een bedrijf hoort het opzetten van een zakelijke administratie. “Wij geven hiervoor tips en adviezen tijdens speciale startersgesprekken”, vertelt Jan-Willem Isendoorn, administratieconsulent bij Robbe Financiële Raadgevers. “Ook het voorbereiden van fiscale aangiften komt tijdens zo’n gesprek aan bod.”

Startende ondernemers kunnen hiervoor een afspraak maken bij Robbe. Aan een speciaal startersgesprek zijn geen kosten verbonden.

 

Bent u van plan om als zelfstandige te starten of bent u onlangs een onderneming begonnen? U kunt bij ons terecht voor een vrijblijvend gesprek voor startende ondernemers. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >

Deel dit artikel