Robbe
Inloggen
Nieuws    >    Pas op met populaire budgetzorgpolis
Pas op met populaire budgetzorgpolis

24 december 2018 / Zorgverzekering - Verzekeringen

Pas op met populaire budgetzorgpolis

Het aantal Nederlanders met een goedkope zorgverzekering is de afgelopen vier jaar flink gestegen. Ruim 13% van de verzekerden heeft inmiddels een zogenoemde budgetpolis. “Een budgetpolis kent weliswaar een lage premie, maar ook een groot nadeel.”

 

Ongeveer 2,3 miljoen Nederlanders heeft in 2018 een budgetverzekering afgesloten. Vier jaar geleden waren dat er nog zo’n 755.000. Dat blijkt uit de Monitor Zorgverzekeringen 2018 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). “Een budgetpolis lijkt in eerste instantie een mooie aanbieding, aangezien zorgverzekeraars hier een lagere premie voor berekenen, maar er kleeft ook een nadeel aan”, waarschuwt Martine Bogaerts, specialist zorgverzekeringen bij Robbe Financiële Raadgevers.

 

Voor eigen rekening

De budgetverzekering is een goedkope variant van een naturaverzekering. Bij een naturaverzekering heeft de zorgverzekeraar contracten afgesloten met een (beperkt) aantal zorgverleners. “Ga je naar één van deze zorgverleners, dan betaalt de verzekeraar de nota voor 100%. Heb je echter voorkeur voor een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, dan zal die niet volledig vergoeden en komt er een bedrag voor je eigen rekening. Dit kan oplopen van tot wel 40% van de kosten.”

Bij een budgetverzekering zijn er nog minder zorgverleners gecontracteerd. “Daardoor is de kans groter dan je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener terechtkomt en zelf een groot deel van de kosten moet betalen.”

 

IJsselmeerziekenhuizen

Dat kan ook onverwachte problemen geven, zo bleek bij het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Harderwijk. Verzekerden met een budgetpolis van Zilveren Kruis zouden daar niet meer terecht kunnen, omdat de zorgverzekeraar en ziekenhuis St Jansdal, dat de zorg van de failliete ziekenhuizen overneemt, geen contract met elkaar hebben. Uiteindelijk heeft Zilveren Kruis het St Jansdal voor volgend jaar alsnog toegevoegd aan de lijst met ziekenhuizen voor de Basis Budget Polis.

 

Vrije keuze

“Dit soort onzekerheid ontstaat niet met een zogeheten restitutieverzekering”, zegt Bogaerts. Bij een restitutieverzekering heeft de patiënt optimale vrije keuze in de zorgverlener. Voor de vergoeding van de nota maakt het niet uit of de verzekeraar een contract heeft afgesloten met de gekozen zorgverlener of niet. “Wij vinden dat de keuze voor een zorgverlener bij de verzekerde moet liggen”, zegt Bogaerts. “Zorgverzekeraar ONVZ biedt alleen maar restitutiepolissen aan en is daarom een goede keuze.”

 

Opzeggen

Het opzeggen van een zorgverzekering kan nog tot en met 31 december 2018. De nieuwe zorgverzekering moet dan uiterlijk 31 januari 2019 zijn afgesloten.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >

Deel dit artikel