Robbe
Inloggen
Nieuws    >    Nieuw btw-nummer voor zzp'ers
Nieuw btw-nummer voor zzp'ers

12 november 2019 / Administratie - Belastingen

Nieuw btw-nummer voor zzp'ers

Ondernemers met een eenmanszaak hebben vorige maand een brief ontvangen van de Belastingdienst met een nieuw btw-identificatienummer. Dit btw-id moeten zzp’ers vanaf 1 januari 2020 vermelden bij al hun contacten met klanten en leveranciers.

 

De bijna 1,3 miljoen zzp’ers die Nederland telt, hebben in oktober een nieuw btw-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst. Dit btw-id identificeert de zzp’er als btw-plichtige ondernemer en geeft aan dat de ondernemer btw in rekening mag brengen.

 

Het btw-id is ingevoerd om de privacy van ondernemers met een eenmanszaak beter te beschermen. Uit het oude btw-nummer is namelijk het burgerservicenummer (BSN) van een ondernemer af te leiden, wat gebruikt zou kunnen worden voor identiteitsfraude.

 

Het nieuwe btw-identificatienummer bestaat uit de landcode NL, negen cijfers, de letter B en een controlegetal van twee cijfers. Die negen cijfers hebben niets meer te maken met het burgerservicenummer van de ondernemer.

 

Facturen

 

“Vanaf 1 januari 2020 zijn zzp’ers verplicht het btw-id te vermelden op hun uitgaande nota’s”, zegt Sandra van Engelen, assistent-administratieconsulent bij Robbe Financiële Raadgevers. "Ook eenmanszaken die vanaf het nieuwe jaar gebruik gaan maken van de kleine-ondernemersregeling, moeten het nieuwe btw-identificatienummer op hun facturen vermelden."

 

Naast facturen moet het nummer onder meer worden aangepast op website, briefpapier, en in e-mailhandtekeningen en modelovereenkomsten met opdrachtgevers.

 

Het oude btw-nummer, dat bestaat uit het burgerservicenummer met de toevoeging B01 of hoger, heet voortaan het omzetbelastingnummer (ob-nummer). Dat blijven ondernemers gebruiken in hun contact met de Belastingdienst.

 

 

foto Bic/Wikimedia Commons

 

 

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >

Deel dit artikel