Robbe
Inloggen
Nieuws    >    Kwart jongeren verzekert auto op naam ouders
Kwart jongeren verzekert auto op naam ouders

27 augustus 2018 / Autoverzekering - Verzekeringen

Kwart jongeren verzekert auto op naam ouders

Zo’n 25% van de jonge autobezitters verzekert zijn of haar auto op naam van een ouder, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Dat drukt weliswaar de premie, maar mag eigenlijk niet. “Het misleiden van een verzekeraar kan vervelende gevolgen hebben.”

 

De gemiddelde jaarlijkse premie voor een autoverzekering voor jongeren is de afgelopen twee jaar met maar liefst 437 euro gestegen. Daarmee stijgt hun premie veel sneller dan bij andere leeftijdsgroepen, liet een eerdere analyse van Independer zien.

 

Schadevrije jaren

Om de premie te drukken blijkt een kwart van de jonge autobezitters zijn of haar auto op naam van de ouders te verzekeren.

Leeftijd is een indicator voor de hoogte van de premie. Daarnaast speelt ook het aantal schadevrije jaren een rol. Elk schadevrij jaar levert een korting op de verzekeringspremie op, waardoor het premieverschil tussen jongeren met weinig rijervaring en hun ouders met veel ervaring flink kan oplopen. Met veel schadevrije jaren geven verzekeraars kortingen tot wel 80%..

 

Problemen

Het afsluiten van een autoverzekering op naam van iemand anders mag eigenlijk niet. Verzekeraars maken namelijk een risico-inschatting voor degene die het meest in de auto rijdt, en op basis daarvan bepalen ze de premie. “Als blijkt dat de jonge automobilist niet als hoofdbestuurder is opgegeven bij het afsluiten van de autoverzekering, kan dat problemen opleveren bij uitkering in geval van schade”, waarschuwt Edwin Schuurbiers, Assurantieadviseur Particulieren bij Robbe Financiële Raadgevers.

“Bovendien mag een verzekeraar bij misleiding, waar in dit geval sprake van is, de verzekering opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe verzekering wordt vervolgens een stuk lastiger en duurder. Een ander nadeel is dat je als jeugdige bestuurder op deze manier zelf geen schadevrije jaren opbouwt.”

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >

Deel dit artikel