Robbe
Inloggen
Nieuws    >    Check de coronadekking van je reisverzekering
Check de coronadekking van je reisverzekering

22 juni 2021 / Reisverzekering - Coronavirus en uw financiële zaken - Verzekeringen

Check de coronadekking van je reisverzekering

Steeds meer landen hebben een geel reisadvies, waardoor op vakantie gaan naar het buitenland weer tot de mogelijkheden behoort. “Het is verstandig om vooraf te kijken naar wat je reis- en/of annuleringsverzekering wel en niet vergoedt op coronagebied.”

 

Met het versoepelen van de coronamaatregelen is er een eind gekomen aan het algemene reisadvies om niet naar het buitenland te gaan. Vanaf half mei geldt er weer een reisadvies met kleurcode per land; een overzicht is te bekijken via de website wijsopreis.nl. Om vervelende verrassingen op reis te voorkomen is het belangrijk die kleurcodes en de coronaregelgeving in een land goed in de gaten te houden. “Ook is het verstandig om vooraf te kijken naar wat je reis- en/of annuleringsverzekering wel en niet vergoedt op coronagebied”, zegt Edwin Schuurbiers, verzekeringsadviseur particulieren bij Robbe Financiële Raadgevers.

 

Verkoudheid

 

“In de meeste gevallen biedt een reisverzekering geen dekking bij gevolgen van een pandemie. Vaak is een ernstige ziekte wel opgenomen in de voorwaarden, maar als je het vliegtuig niet in mag vanwege een verkoudheid, valt dat logischerwijs niet onder de noemer ‘ernstige ziekte’.”

Schuurbiers raadt ook aan om te kijken naar wat een reisorganisatie vergoedt. “Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een bestemming van code geel op code oranje of rood springt? En wat is er geregeld als je een positieve uitslag krijgt bij een sneltest voor je het vliegtuig in gaat? Vaak vergoedt een reisorganisatie uit coulance, maar vraag daar vooraf naar.”

 

Wie niet via een reisorganisatie een vakantie boekt, maar zelf een ticket koopt en een verblijfsaccommodatie regelt, heeft minder kans dat er iets wordt vergoed. “Huiseigenaren die hun vakantiehuisje aan toeristen te huur aanbieden, staan er vaak anders in dan reisorganisaties. Zij hebben al een slecht jaar achter de rug wat betreft verhuur en zijn alleen verantwoordelijk voor het leveren van een vakantiewoning. Zij voldoen aan hun verplichting; de rest van de reis is de verantwoordelijkheid van de klant. Als je zelf je reis samenstelt, loop je dus meer risico”, waarschuwt Schuurbiers.

 

Zorgverzekering

 

De aanbieders van annuleringsverzekeringen zien de uitbraak van het coronavirus en een daardoor veranderend reisadvies niet als een onverwachte gebeurtenis. Dat betekent dat verzekeraars niet uitkeren als je je reis daardoor cancelt. Wel heeft het Verbond van Verzekeraars haar leden opgeroepen dekking te verlenen bij een positieve coronatest voor vertrek. “Je kunt het beste navragen bij je eigen verzekeraar of dit gedekt wordt. Let wel: dit geldt voor reizen die dit jaar plaatsvinden, dus tot en met december 2021.”

 

Ter geruststelling: de zorgverzekering biedt altijd dekking, conform de in Nederland geldende tarieven. Dat betekent dat noodzakelijke behandelingen in het buitenland, ook als die coronagerelateerd zijn, vergoed worden door de zorgverzekeraar. Maar als die behandeling in het buitenland veel duurder is dan in Nederland, dan worden de extra kosten boven het Nederlandse tarief niet gedekt. Normaal gesproken worden extra medische kosten mogelijk wel vergoed door de reisverzekering, maar de voorwaarden zijn een stuk strenger voor oranje of rode gebieden.

 

Wil je meer weten over reis- en/of annuleringsverzekeringen? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder!

 

 

foto Schiphol

 

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >

Deel dit artikel