Robbe
Inloggen
Nieuws    >    Aflossingsvrije hypotheek zorgelijk voor 200.000 huiseigenaren
Aflossingsvrije hypotheek zorgelijk voor 200.000 huiseigenaren

22 oktober 2018 / Hypotheken - Hypotheekrente

Aflossingsvrije hypotheek zorgelijk voor 200.000 huiseigenaren

Ongeveer 10% van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek loopt het risico in de financiële problemen te komen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. “Het is belangrijk om bij het afsluiten al na te denken over de uiteindelijke aflossing van de lening.”

 

Voor 200.000 huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek dreigen de maandlasten onbetaalbaar te worden als hun inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, in de toekomst daalt. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis na analyse van een speciale hypotheekrisicoscan die door ruim 56.000 mensen is ingevuld.

 

Looptijd

Bij een aflossingsvrije hypotheek betalen mensen alleen maandelijks de rente. Door deze lage maandlasten in combinatie met de hypotheekrenteaftrek was deze hypotheekvorm lange tijd het populairst. Maar aan het lenen zonder verplicht te hoeven aflossen kleven ook risico’s, waarschuwt hypotheekadviseur Jos van der Velden van Robbe Financiële Raadgevers.

 

Zo bedraagt de looptijd van een hypotheek meestal dertig jaar en na afloop van deze periode dient de lening volledig te worden terugbetaald, tenzij de bank een verlenging van de looptijd honoreert. “Als de bank oordeelt dat het verlengen van de lening volgens de gehanteerde normen niet verantwoord is, dan heeft die het recht om je te dwingen de woning te verkopen.”

 

Leentoets

De bank laat het oordeel vooral afhangen van de leencapaciteit in verhouding tot het inkomen op dat moment. In deze situatie zit momenteel een aantal gepensioneerde Nederlanders: ze hebben een (relatief) laag inkomen dat volgens de gehanteerde normen onvoldoende is om de voort te zetten lening te verantwoorden.

 

De bank vraagt dan om een extra aflossing te doen. Als dat niet mogelijk is, dan moet de woning worden verkocht. “Bedenk daarom vooraf wat in de toekomst de gevolgen kunnen zijn van een (deels) onafgeloste lening op de einddatum van de looptijd van de hypotheek”, benadrukt Van der Velden.

 

 

Updategesprek

Ook een aflossingsvrije hypotheek moet immers uiteindelijk worden afbetaald. “Hoe je dat doet en wanneer je daarmee begint, is vooral afhankelijk van de persoonlijke wensen en financiële situatie”, zegt Van der Velden. “Uiteraard zijn wij graag bereid om in een updategesprek de aflosmogelijkheden te bespreken.”

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op >

Deel dit artikel