Robbe
Inloggen

Ristorante Il Vicino & Restaurant By Tony

Horecaondernemer Tony Topouzis en zijn vrouw Janine Spanjers runnen twee restaurants op de Heuvel, het mooiste plein van Oosterhout: Il Vicino en By Tony. "Robbe had voldoende vertrouwen in ons als ondernemers om ook in coronatijd te financieren."

 

Een dag na de opening zes jaar geleden berichtte dagblad BN DeStem over het nieuwe Italiaanse restaurant Il Vicino op de Oosterhoutse Heuvel. Daarbij was een foto afgedrukt van de trotse eigenaar Tony Topouzis bij een tafel met gasten: de familie Robbe die daar toevallig die avond de verjaardag van Paul vierden.

 

“We kennen de familie al veel langer”, vertellen Topouzis en zijn vrouw Janine Spanjers. “Paul draaide plaatjes op onze bruiloft in 1999. In de jaren daarna kwamen we elkaar regelmatig tegen in het Oosterhoutse. Toen we Il Vicino openden, besloten we onze zakelijke verzekeringen onder te brengen bij Robbe.”

 

Il Vicino is gevestigd in een oude apotheek. “Ik kon het pand vijf jaar huren met korting en had daarna het recht op koop. Daar heb ik gebruik van kunnen maken met hulp van en financiering door Robbe.”

 

 

In oude luister

 

Het kantoor van Robbe, het Forvm Financieel Centrum, ligt aan de Heuvelstraat, in het verlengde van de Heuvel. Toen Topouzis het idee kreeg om een vereniging op te richten voor ondernemers en bewoners van de Heuvel, benaderde hij ook Paul Robbe.

 

“De doelstelling van de Heuvelkring, zoals de vereniging is gedoopt, is het kennismaken met de buren en het bewaren en bewaken van de kwaliteit en het karakter van de historische Heuvel. We hebben dat meteen serieus aangepakt en de gemeente heeft dat opgepakt. De afgelopen jaren hebben we gezamenlijk hard gewerkt om van de Heuvel een mooie entree naar de binnenstad te maken. De Heuvel is opgeknapt, wat hard nodig was, en in oude luister hersteld. Het is een prachtig horecaplein geworden dat echt een onderdeel uitmaakt van de binnenstad.”

 

Heuvel 27

 

Topouzis en Spanjers hebben direct naast Il Vicino nog een tweede restaurant: By Tony. Dat brengt het totaalaantal restaurants op de Heuvel op zeven. De meest recente aanwinst is Quisine op Heuvel 27. “Dat pand kwam leeg te staan toen het daar gevestigde filmcafé het niet redde. Als op die locatie een kantoor zou komen, zou dat echt een verlies zijn voor de horeca op het plein. Hoe meer horeca bij elkaar zit, hoe groter de aantrekkingskracht is. We beschouwen de andere restaurants dan ook niet als concurrenten, maar als collega’s. Wij vonden het dus zeer belangrijk dat het pand een horecabestemming zou houden. Het was ingericht als bioscoop, maar een horeca-invulling was zeker wel mogelijk.”

 

Topouzis en Spanjers besloten ervoor te gaan. “We hebben het pand gehuurd en horecaklaar gemaakt. Na twee jaar huren hadden we de mogelijkheid tot aankoop. Dat hebben we kunnen doen dankzij financiering vanuit Robbe. Zo kochten we in coronatijd binnen een jaar en een maand twee panden. Wij zijn daar hartstikke blij mee en waarderen het heel erg dat Robbe zo veel vertrouwen heeft in ons als ondernemers dat de financiering rondkwam.”

 

Omdat het runnen van drie restaurants te veel is, ging Topouzis op zoek naar een huurder voor Heuvel 27. “Quisine is een goede partij, een echte aanvulling voor de Heuvel. De formule bijt niet met de rest en het restaurant trekt ook een andere doelgroep aan.”

 

Eén groot terras

 

Oorspronkelijk was het plan om niet alleen Heuvel 27 te verhuren, maar ook om By Tony te verkopen. “Dat is niet doorgegaan, en achteraf is dat misschien maar goed ook. Het plein ziet er nu top uit, met meer ruimte voor terrassen. We hebben nu eigenlijk één groot terras met in totaal tweehonderd plaatsen op het mooiste plekje van Oosterhout. We richten ons nu op draaien van een goed voorjaar en zomer, hopelijk zonder coronaregels.” Daarbij krijgen ze inmiddels hulp van zoons Thijmen en Sibren. “Het is leuk om met z’n vieren aan het werk te zijn en zo toch samen te zijn als gezin.”