IJssalon ViaVia
IJssalon ViaVia bestaat twintig jaar. De zakelijke verzekeringen zijn ondergebracht bij Robbe. Privé hebben eigenaren Joep en Simone Slegers alles geregeld via Finenzo Oosterhout. Met een familiehypotheek lukte het om hun zoon aan een appartement in Eindhoven te helpen.
Wie op een zonnige dag over de Oosterhoutse Markt loopt, ziet al twintig jaar een gezellige drukte op de hoek van de Klappeijstraat. De ijsjes van IJssalon ViaVia vinden gretig aftrek. En dan te bedenken dat eigenaren Joep en Simone Slegers geen van beiden ervaring hadden met ijs voor dat ze ViaVia openden.
“We hadden een restaurant aan de andere kant van de Klappeijstraat, Brevi & Tompoes”, vertelt Simone. “Als ik van en naar huis liep, kwam ik op de hoek van de Markt langs een zaak in keukenapparatuur. Op een gegeven moment zag ik dat het pandje te huur was. Het zou heel geschikt zijn voor een ijssalon – ik ben ook gek op ijs! Als we daar een succes van konden maken, zou Joep het alleen kunnen runnen als dat nodig was. Ik was destijds ziek en we hadden een zoontje van 2,5. Joep kon het restaurant niet in z’n eentje draaien, een ijssalon wel.”
Joep en Simone huurden het pand en Joep volgde een ijsopleiding in Wageningen. “We hebben allebei de hotelschool gedaan, maar met het maken van ijs hadden we geen ervaring”, vertelt hij. “We moesten alles zelf bedenken, al kregen we wel veel hulp van de leveranciers.” En met succes, want IJssalon ViaVia is niet meer weg te denken uit het Oosterhoutse straatbeeld. “Overigens is een ijszaak zeker niet minder hard werken dan een restaurant”, vindt Joep. “Een restaurant is alleen ’s avonds open en is twee dagen per week dicht. In het seizoen is een ijssalon zeven dagen per week open en zowel ’s middags als ’s avonds. Maar Simone hoeft niet meer per se aanwezig te zijn als gastvrouw.” Simone: “Het maakte het wel makkelijker. Toen we het restaurant verkocht hadden, konden we meteen de oppas opzeggen.”
Tweede zaak
Twee jaar lang runden Joep en Simone zowel restaurant Brevi & Tompoes als IJssalon ViaVia. “Dat was echt zwaar”, blikt Simone terug. “In de tijd dat wij met ViaVia begonnen, waren ijssalons booming. Er werden heel veel ijszaken geopend. We kregen regelmatig de vraag of we niet een tweede vestiging wilden openen, bijvoorbeeld in Dongen. Maar wij waren juist blij dat we eindelijk van die twee zaak af waren.”
Toch begon het te kriebelen. “We vonden onszelf eigenlijk te jong om de hele winter niets te doen. Daarom zijn we chocoladezaak BonBon begonnen.” Eigenlijk valt het met dat niets doen in de winter wel mee, relativeert Joep. “De hele maand december ben ik bezig met het maken van ijstaarten voor kerst. November, januari en februari zijn onze vrije maanden. Maar in die tijd moet onder meer het onderhoud en de grote schoonmaak gebeuren. Ook maak ik ijs voor de horeca en dat gaat natuurlijk gewoon door. We sluiten het seizoen af en eigenlijk begint meteen daarna de opstart van het nieuwe seizoen alweer. Maar we gaan in de winter wel op vakantie, omdat we in de zomer niet kunnen.”

De verzekeringen van BonBon brachten Joep en Simone onder bij Robbe Financiële Raadgevers. “Vervolgens zijn we bij de ijssalon langzaam overgegaan. We hadden alles lopen bij een van de grootbanken, maar de dienstverlening werd steeds onpersoonlijker. We wilden onze verzekeringsportefeuille graag in Oosterhout onderbrengen. Via via zijn we bij Robbe terechtgekomen. We hebben nu alleen nog een lopende rekening bij de bank.”
Na zeven jaar viel het doek voor BonBon. “Ik was er klaar mee”, zegt Simone. “Zo’n winkel is eigenlijk alleen winstgevend als je er zelf staat. Maar daardoor hadden we wel meer personeel nodig bij ViaVia. De huur was torenhoog, we maakten de chocolade ook niet zelf, dus uiteindelijk zijn we ermee gestopt.”
Gekke huizenmarkt
Inmiddels heeft het stel geen ambitie meer om uit te breiden. “We kunnen er nu meer van genieten”, vindt Simone. “We willen dit nog zo’n tien jaar doen, dan zijn we 65.” Om het twintigjarig bestaan te vieren is Simone bezig met het organiseren van een reünie met het personeel. “In die twintig jaar hebben 170 ijsscheppers bij ons gewerkt.”
Een van hen is zoon Stijn. Ambitie om over tien jaar de zaak over te nemen heeft hij echter niet. “Hij is gek van auto’s en werkt bij DAF in Eindhoven. Hij wilde daar graag een eigen plek, maar zelf kon hij het benodigde bedrag niet lenen vanwege de gekke huizenmarkt. Wij wilden het appartement niet voor hem kopen. Dan zou hij huur aan ons moeten betalen en zou hij nog steeds niets opbouwen. Daarom hebben wij hem geholpen een appartement te kopen.”
Voor die familiehypotheek schakelde de familie Slegers vorig jaar hypotheekadviseur Erik Dijkstra van Finenzo Oosterhout in. “De oprichtster van Finenzo Oosterhout, Mirjam Panis, kwam altijd bij ons eten in het restaurant. Zo zijn we destijds met onze privéfinanciën bij Finenzo terechtgekomen”, vertelt Simone. “Voor de aankoop van het appartement in Eindhoven hebben we onze eigen hypotheek opgehoogd. Opa en oma, eveneens klant bij Finenzo, hebben ook een kleine bijdrage geleverd. Zo is het onze zoon gelukt een instapklaar appartement met lage energiekosten te kopen.” Inmiddels is hij van Oosterhout verhuisd naar Eindhoven. “Hij werkt van negen tot vijf, is vrij in de weekenden én hij kan ijs maken. Dus als het echt nodig is, hebben we een back-up.”