Robbe
Inloggen

Coronavirus en uw financiële zaken

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u vragen heeft over de invloed van de coronacrisis op uw financiële zaken. Hieronder verzamelen wij veelgestelde vragen over verschillende financiële onderwerpen. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen via e-mail of telefonisch (0162 42 55 00) als uw vraag er niet bij staat of als u meer wilt weten over een bepaald onderwerp.

 

 

 

 

 

 


 

Ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers

 

 

Welke tijdelijke financiële regelingen zijn er om ondernemers tijdens de coronacrisis te ondersteunen?

 

  • Ondersteuning loonsom voor ondernemingen (NOW)

Ondernemers kunnen met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) tot maximaal 90% van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste 20% omzet te verliezen over vier maanden door de coronacrisis. 

 

  • Tegemoetkoming kosten voor getroffen sectoren (TOGS)

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is voor ondernemers die directe schade ondervinden van diverse kabinetsmaatregelen om het COVID-19-virus in te dammen. Via deze regeling kan deze specifieke groep ondernemers sinds vrijdag 27 maart een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 netto krijgen om hun vaste lasten te betalen, zoals de huur van een bedrijfspand. De TOGS is aan te vragen via rvo.nl/tegemoetkomingcorona.

 

  • Bijzondere bijstand voor ondernemers (TOZO)

Zelfstandig ondernemers die door de coronamaatregelen in financiële problemen zijn gekomen, kunnen een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO). Deze voorziening is voor drie maanden en wordt uitgevoerd door gemeenten. Om aanspraak te maken op de TOZO moeten zelfstandig ondernemers aan een aantal voorwaarden voldoen.

 

 

Welke maatregelen heeft de Belastingdienst genomen om ondernemers te helpen door de coronacrisis heen te komen?

 

  • Bijzonder uitstel van betaling voor belastingen voor ondernemers

Ondernemers of zzp’ers die betalingsproblemen hebben als gevolg van de coronacrisis, kunnen nadat ze aangifte hebben gedaan en een aanslag hebben ontvangen, de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Ook kunnen zij hun te betalen voorlopige aanslag aanpassen. Verder heeft de Belastingdienst tijdelijk de invorderingsrente en de belastingrente verlaagd.

 

 

Heeft u vragen over de fiscale maatregelen voor ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis, neem dan contact op met Jan-Willem Isendoorn, via e-mail of telefonisch op 0162 45 22 00.